Historie Noorderweg 2 te Oudesluis

HISTORIE VAN ONS HUIS OP DE NOORDERWEG 2


Toen de vraag gesteld werd in de Spoorhalte of je een huis met historie bewoonde, dacht ik: ja natuurlijk woon ik op een plek met een historie. Tot nu toe hebben we altijd in nieuwere huizen gewoond, dus juist dat oude intrigeert mij enorm.

Aangezien ik hier pas 14 jaar woon, weet ik niets zeker, maar heb ik wel altijd mijn oren open gezet als iemand mij iets kon vertellen over ons huis.

Onder ons huis is het spannend en ging mijn fantasie altijd met mij op de loop. Er is daar een vloer van kleine steentjes en wat andere muren te zien. Ik dacht dat dat misschien een nog ouder huis was geweest, voordat ons huis in 1890 daar bovenop werd gebouwd. Mijn achterbuurman, die als beroep heeft om oude gebouwen te restaureren, was bereid om eens te komen kijken van wanneer die stenen dateerden.

Hij heeft mij snel uit mijn historische droom geholpen, de stenen die daar liggen zijn van 1890 en niet van een huis van voor die tijd……… Waarschijnlijk zat de vloer toen hoger en kon men daar lopen. Nu ga je er namelijk gebukt doorheen, met vele spinnen als gezelschap.

Wies Roels heeft een fantastisch album met allemaal foto’s en kaarten van vroeger. De vroegste foto van ons huis dateert uit begin 1900. Het huis staat daar nog op gelijke hoogte aan de weg en er zijn nog geen elektriciteitspalen op de onverharde weg. Dat verklaart de vloer waarschijnlijk, die dan lager is gemaakt, om een wat hoger plafond te krijgen. De aanbouw achter zat er toen nog niet aan, die is in 1935 pas te zien.

Als ik in de tuin bezig ben, kom ik altijd nog stukjes servies tegen, stenen, speelgoed… hoe oud zijn die, wie heeft dat gebruikt…….denk ik altijd dan weer even.

Mijn konijnen hebben altijd in hun eigen gegraven holen geleefd en die gingen ver de grond in en ook diep. Marie, het vrouwtje heeft in haar enorme ijver een heleboel schelpen opgegraven van de oude Zuiderzeebodem. Petje af voor een klein dwergkonijn en bijzonder om te zien dat we daarop daadwerkelijk wonen.

Bram van Zweeden heeft mij eens verteld dat hij geholpen heeft met het plaatsen van de septic tank in de tuin en dat hij daarbij zijn portemonnee verloren heeft. Die ligt er dus onder met een tientje erin……….grappig idee! Niet de moeite waard om op te graven dus……………

Zoals ik het zie op alle oude foto’s is ons huis altijd een woonhuis geweest, geen bedrijf dus. Ik kan mij niet voorstellen dat er geen elektriciteit was en geen centrale verwarming. Slapen onder het dak op zolder met z’n allen met ijs op de dekens en ijsbloemen op de ramen. Stormen die steeds maar weer woeden en dan altijd maar weer naar die plee buiten boven de grote sloot. Wat zijn we toch verwend nu met alle luxe.

Ons deel van de Noorderweg heette de Smidsbuurt, omdat er twee smeden naast elkaar woonden.

Op nr.6 en nr.4 waren deze gevestigd, maar die van nr. 4 is verbrand. Dat huis is dus later herbouwd. Het deel richting sluis heette toen de Kerkebuurt. Later werd de hele straat de Voorbuurt en daarna werd het de Noorderweg.


Omdat er maar twee mensen op de oproep in de Spoorhalte om iets over de geschiedenis van hun huis te schrijven hadden gereageerd , leek het mij een goed idee om losse stukjes te schrijven over Oudesluis toen en nu. Maar alles over de historie van Oudesluis staat al in het prachtige boek van Ab Tiel.

Na het zien van alle films over Oudesluis, uren neuzen in het fotoboek van Wies…….lezen van de boeken, gesprekken met Oudesluizers, werd mijn twijfel steeds groter: voegt het dan nog iets toe?  Daar komt nog bij dat ik een buitenstaander ben en vele fouten ga maken.

Maar het zou natuurlijk wel leuk zijn om in de loop van het jubileumjaar steeds kleine stukjes te schrijven over het Oudesluis van toen en nu.


Wilt U dus iets vertellen over de historie van Uw huis of straat, dan kunt U uw verhaal aan mij kwijt en  dan schrijf ik het voor U op voor  in de Spoorhalte. Voelt U zich van harte welkom. Ik kan ook naar U toe komen natuurlijk. Telnr. 223669

Hoop van U te horen binnenkort.  Groetjes van Mir 

Uitslagen

Sponsoren

Toen

Nu