Historie boerderij Grote Sloot 496

De boerderij is gebouwd als kaasfabriek “De Hoop”, waarmee op 14 september 1884 met de bouw is begonnen door P.Nieman van de Keinsmerbrug.  De kaasfabriek is van 1884 tot 1929 in bedrijf geweest onder leiding van directeur: Jb. Stammes sr. boekhouder-penningmeester:           K. Schenk Dz en kaasmaker: S. Veen.

Oorspronkelijk heeft het een pannendak gehad en om de één of andere reden zijn deze pannen vervangen door een rieten kap. Het is niet bekend waarom en wanneer.

De boerderij is gelegen in een van de laatste open poldergebieden van de Zijpe.


De vorige bewoners was de familie Van der Meijden. De boerderij heette toen : "Padiglione”.  Van der Meijden was hoofd van een school in de buurt. Daarvoor was tot 1967 de toenmalige bewoner  W.E. Dijkhof.

He tijdschrift Panorama heeft ook nog in deze boerderij zijn werk gedaan.

Sinds de huidige bewoners van de boerderij Cees en Anette deze boerderij in 2003 bewonen  hebben ze het “De Noordhollandse Blauwe” genoemd. Dit naar het kippenras dat zo heet. En omdat het een Noordhollandse boerderij is en in wit met blauwe kleur geschilderd.


Cees en Anette fokken enkele zeldzame Nederlandse en Belgische hoenderrassen, zoals de Noordhollandse Blauwe krielen,  Friese krielen, Doornikse krielen en de Watermaalse Baardkrielen. Ook grote rassen als Rhode Island Red en Bielefelder.


In 2013 kreeg Anette toestemming van de gemeente om te starten als zorgboer met dagbesteding.

Dat opstarten bestond uit verbeteringen op het erf, veiligheidsmaatregelen, verbeteren van de hokken en het volgen van diverse cursussen op het gebied van dementie en autisme.

Al snel waren er diverse zorgclienten op de boerderij ‘aan het werk’. Allen kinderen en jongvolwassenen en meestal met een vorm van autisme.

Het werken met deze groep beviel zo goed en was zo leuk dat Cees al snel vervroegd met pensioen ging om zich ook met hart en ziel op deze werkzaamheden te kunnen storten.


Inmiddels zijn ze volop werkzaam als zorgboeren.  Ze zijn daartoe aangesloten bij "Heemzorg" voorheen  "de Frisse Wind Zorgboeren".

Cees en Anette bieden de mogelijkheid om te genieten van de dieren en de grote  tuin. In een gezellige sfeer bezig zijn met de verzorging van de dieren en het werken in de tuin of kas geeft veel voldoening. Ook is het mogelijk te koken of bakken, te varen en zelf vissen te vangen. Ze hebben tevens de ruimte om creatief bezig te zijn.

Uitslagen

Sponsoren

Toen

Nu