Historie De Akker 11

Historische panden, de Akker 11


Begin 1970 zijn we ingetrokken in het pand De Akker 11. Gekocht van de kolenboer die de gehele omgeving van kolen voorzag.

Met twee grote schuren, welke als opslag dienden voor de kolen; ruim 200 m2 groot. De voormalige kolenboer verhuurde zijn schuur aan enkele mensen uit het dorp.

Zo gebeurde het op een dag terwijl iemand zijn auto ging parkeren in de schuur, toen ik stond te wachten om de deuren te sluiten, hij pardoes bijna de stijl van de deur er uit ramde.

Op een foto van 1908 hebben wij voor het eerst gezien hoe het huis er toen uitzag. Het pand is verbrand eind jaren ’20 en er is sinds de herbouw weinig aan veranderd.

Wel zijn de twee grote schuren gesloopt  en hiervoor een garage en ruimte voor een grotere tuin gerealiseerd.

Ook weet ik nog wel dat de kolenboer een auto met 3 wielen, indertijd een veel voorkomend vehikel, voor het vervoer van zijn kolen gebruikte. Als wij uit school kwamen, sprongen wij met levensgevaar achterop deze auto.(hij reed nooit zo hard)

Ook kwam ik later aan de weet dat de achterste schuur nog dienst heeft gedaan als woonhuis. De familie Stammes heeft hier gewoond. Toen wij hier introkken was er niets meer  van te zien.


Arie Tijmes

Uitslagen

Sponsoren

De Akker 11 In het midden van de foto de herbouwde woning met rechts de

  twee inmiddels gesloopte schuren en links de onlangs gesloopte stolpboerderij

De Akker 11 tegenwoordig